Bewaartechniek akkerbouw

Bewaartechnieken bij groenten en fruit

Het bewaren van groeten en waarom het belangrijk is

Het wordt alsmaar populairder om zelf je groenten te kweken in je moestuin. Om die reden wordt het ook alsmaar populairder om voeding zelf te bewaren. Niet uit eigen gemak, maar ook voor het milieu is het veel beter dat groenten niet ingevroren hoeven te worden voor lange tijd of dat groenten en fruit eventueel niet van de andere kant van de wereld hoeven te komen.

In dit artikel gaan we verder in op een aantal bewaartechnieken die zeer effectief zijn, onder meer een bewaartechniek bij akkerbouw. We weten allemaal dat veel groenten het best in de ijskast bewaard blijft, maar het is ook belangrijk om na te denken over welke groeten je bij elkaar legt. Je dient bijvoorbeeld tomaten niet bij komkommers, aubergines, koolsoorten, broccoli en champignons te leggen. De reden daarvan is dat tomaten veel ethyleen produceren waar veel groenten gemakkelijker door bederven.

Bewaartechniek akkerbouw en voorbeelden

Om tomaten voor een langere tijd te bewaren, kan je ze invriezen. Je kan tomaten ook inmaken in de vorm van bijvoorbeeld passata, dit kan je dan in gesteriliseerde bokalen bewaren. Je kan tomaten ook drogen of je kan een tomatenchutney maken.

Aubergines zijn groenten die je ook gemakkelijk zelf kan kweken in je eigen moestuin. Aubergines kun je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, beter niet in de koelkast leggen. De beste manier om aubergines te bewaren is afgedekt op kamertemperatuur. Je moet ze afdekken zodat ze niet te snel zullen uitdrogen. Ook dien je aubergines niet naast groenten of fruit te leggen die het rijpingsproces versnellen zoals bananen, tomaten, appels en citrusvruchten. Aubergines kan je ook invriezen. Het is beter om ze eerst te bakken of op een andere manier klaar te maken alvorens ze in de vriezer te leggen.

Wrecken of invriezen: voordelen en nadelen van beide

Vaak dient men de afweging te maken tussen wrecken of invriezen. Wrecken werd vroeger al veel gebruikt toen vriezers nog niet zo in trek waren. Bij wrecken pot je de groenten en fruit op in gesteriliseerde potten. Dit is vaak veel goedkoper dan invriezen. Uiteindelijk raakt je vriezer ook vol. Opgepotte groenten en fruit hoeven niet koud bewaard worden of ingevroren worden, vaak zijn ze ook iets compacter. Dit vormt dan ook een zeer groot voordeel, aangezien je dit op iedere plaats kan bewaren. Het nadeel van wrecken is dat het eventueel wat meer tijd in beslag kan nemen om alles klaar te maken.


Delen