Kunststofleidingenspecialist bij kunststof lassen

Tal van producten, bestaande uit talloze verschillende materialen zijn met elkaar verbonden door het proces van lassen. Denk bijvoorbeeld aan auto's, waarbij carrosserie delen met elkaar worden verbonden, of een metaalconstructie in de bouw, waarbij een ijzersterk ijzeren geraamte in elkaar wordt gezet door middel van een lasproces. Er zijn verschillende soorten lasprocessen. Dit komt omdat niet elk materiaal met elkaar verbonden kan worden door het standaard proces van smelten, met al dan niet toegevoegd materiaal. 

Wat is lassen?

Lassen is kortweg gezegd, het met elkaar verbinden van materiaal. Dit kan staal, ijzer of eigenlijk elke soort product zijn. Normaal gesproken wordt het materiaal wat je last, gesmolten en zo met elkaar verbonden. Eventueel komt er nog een toegevoegd materiaal aan te pas die ook smelt en voor de verbinding zorgt. Dit is eigenlijk het klassieke lassen. Met de komst van vele nieuwe grondstoffen en productmaterialen, is ook het lasproces uitgebreid. Er zijn grofweg vijf verschillende lasprocessen: Booglassen: Via een elektrische plasmaboog worden de materialen die verbonden worden. Het materiaal smelt en wordt op deze wijze met elkaar verbonden. Weerstandlassen: Door middel van elektrische stroom worden de te verbonden materialen tegen elkaar aan gedrukt.

Autogeen lassen: Door een zeer hete vlam worden de materialen met elkaar verbonden.

Druklassen: Deze methode wordt ook wel smeden genoemd. De materialen worden onder onder zware druk en warmte tegen elkaar gedrukt en zo verbonden.

Bundellassen: Het materiaal wordt verbonden door middel van een bundel laserstralen of elektronen.

Kunststof lassen

Kunststof lassen kan niet op de traditionele wijze. Kunststof lassen valt daarom onder de groep 'druklassen' en doet men met de lastechniek van ultrasoon lassen. Ultrasoon lassen is het samensmelten van de kunststof delen door middel van hoogfrequente geluidstrillingen. Dit proces kan het kunststof materiaal niet versmelten, maar drukt het kunststof onder hoge druk op elkaar. De hoogfrequente geluidstrillingen, zorgen dan dat de aanwezige moleculen en atomen met elkaar versmelten. Op deze wijze komen de kunststof onderdelen aan elkaar te zitten.  Kunststof lassen door middel van ultrasoon lassen, is praktisch niet handmatig te doen en zal machinaal moeten gebeuren. Voordeel is wel, dat er geen dampen vrijkomen en je geen open vuur nodig hebt. Het proces van ultrasoon lassen is zeer nauwkeurig en je kan er ook verschillende materialen met elkaar mee verbinden, zoals metaal en kunststof. Het verbinden tijdens het ultrasoon lassen gaat ook nog eens zeer snel, vaak al binnen één seconde. Bij standaard lassen, moet het gelaste materiaal nog even ingeklemd blijven om te drogen, dit is met ultrasoon lassen niet nodig. Je kunststof materiaal kan direct gebruikt worden.


Delen